Изводът, който ГЕРБ си е направила от скандала с кражбата на лични данни на българите при регистрацията на партията, е необходимостта от законодателна промяна. Опозицията има интересното предложение партиите да не трябва да внасят необходим брой подписи на граждани, с което да се регистрират за участие в избори.

След като евролистата, с която ГЕРБ се изправя на предстоящата битка за депутати в следващия Европейски парламент, бе официално регистрирана в Централната избирателна комисия, зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обясни предложението на герберите.

Да отпадне изискването за подписи за партиите, които участват в политическия живот на страната; партиите, които имат своите регистри по задължение, както и партиите, които имат задължение да администрират лични данни", предложи Цветанов и подчерта, че ГЕРБ е партия с такива разрешения.

ГЕРБ има над 78 хиляди членове и всяка година внася данните им в Националния статистически институт, стана ясно още от председателя на предизборния щаб на бившите управляващи. Опозицията е на мнение, че не е необходимо да фигурира като задължение участниците в дадени избори да събират подписи, или изискването да остане само за инициативните комитети.

„Днешните управляващи трябва да носят отговорност за всички тези пороци, които излизат на дневен ред", отсече Цветанов по повод скандала с личните данни на българите.

ГЕРБ критикуваха и новия Изборен кодекс с основен автор Мая Манолова, като повториха, че не може той да е приет само 63 дни преди редовните европейски избори. „Мая Манолова трябва да обясни защо има тези пороци в закона и защо над 80 % от сегашния Изборен кодекс се припокрива с предишния", поиска да разбере още вторият човек в ГЕРБ.

Опозицията ще участва позитивно в неофициално започналата вече предизборна кампания и е готова за истински дебат. „Надяваме се, че днешните управляващи ще бъдат по-спокойни", призна Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ обърна внимание и на друга актуална тема, а именно съдбата на „Южен поток". „Ние сме за „Южен поток", но трябва да бъдат спазени параметрите на европейското законодателство", заяви Цветанов.