Генералният директор на Организацията на обединените нации Бан Ки Мун почете паметта на жертвите в клането в Сребреница и призова никога да не се забравят ужасите там, за да не бъдат повтаряни, предадоха световните информационни агенции.

По думите му, 20 години след събитията, клането продължава да тежи на съветта на международната общност. Също и на тази на ООН, тъй като се е провалила да изпълни поетата там отговорност.

Общо около 100 хил. души, в голямото си мнозинство босненски мюсюлмани, са загинали във войната в Босна в периода между 1992 и 1995 г. по време на разпадането на социалистическа Югославия.

Сръбските власти арестуваха през март 7 души, заподозрени в участие в клането в Сребреница в Босна през 1995 г. Това са първите подобни арести в бившата югославска република за най-голямото зверство в Европа след Втората световна война.

Мъжете, арестувани на няколко места в Сърбия, са обвинени за екзекуцията на повече от 1000 бошняци (босненски мюсюлмани) в склад в покрайнините на Сребреница, където са убити повече от 8000 мюсюлмански мъже и момчета, след като босненските сръбски сили го завладяха през юли 1995 г.

Съдът на ООН определи, че клането в Сребреница, извършено в рамките на няколко дни, представлява геноцид.