Кризата на КТБ е провокирана от публично разпространявана информация.

Това пише в годишния отчет на Българската народна банка, публикуван днес на сайта на институцията.

През втората половина на юни се наблюдаваше изтегляне на депозити от Корпоративна търговска банка (КТБ), породено вследствие на публично разпространявана информация, създаваща съмнения в качеството на кредитния портфейл на тази банка, при което бе засегната и ТБ „Виктория" ЕАД, дъщерно дружество на КТБ", се казва в отчета.

В резюмето на документ се посочва още, че след като двете банки са поставени под специален надзор на 20 и 22 юни, след което още в края на месеца се е наблюдавал ликвиден натиск и върху други банки.

"До края на юни ликвидният натиск започна да се разпространява и върху други банки - процес, който бе прекратен в началото на юли в резултат от значителните ликвидни буфери в системата, предприетите мерки от страна на БНБ и правителството, както и благодарение на бързата реакция на Европейската комисия (ЕК), с която правителството своевременно договори рамка за ликвидна подкрепа."

В отчета си БНБ констатира, че след предприетите мерки доверието в банковата система се е стабилизирало, притокът на депозити се е възобновил и нивото на депозити още в края на третото тримесечие се е повишило в сравнение с края на месец май.

„Банковата система успя да подобри показателите си за ликвидност, да съхрани капиталовите си буфери и да продължи без затруднения да изпълнява ролята си на финансов посредник в икономиката. Устойчивостта на банковата система като цяло бе оценена от икономическите агенти и процесите на финансовото посредничество не бяха нарушени.

В съответствие със Закона за БНБ Отчетът на банката е предоставен в Народното събрание.

Отчетът е приет от Управителния съвет на БНБ на 27 ноември 2014 г.