Снабдяването с електроенергия на мини „Бобов дол" ще бъде ограничено на 30 август 2007 г. заради непогасени задължения за консумирана електроенергия към ЧЕЗ.

За периода от юни 2003 г. досега държавното предприятие е натрупало дългове към доставчика на електроенергия в Западна България за над 5,5 милиона лева, формирани от изразходвана, но незаплатена електроенергия и от неплатено ДДС за консумирана и платена електроенергия.

Общото задължение към ЧЕЗ на 20-те най-големи длъжници на дружеството възлиза на 11 милиона лева, 82 на сто от които са дългове на държавни предприятия.

Изчерпахме всички възможни начини за събиране на задълженията от държавното предприятие. За преодоляване на проблема се работи от дълго време. За съжаление, резултат няма." - коментира генералният мениджър на ЧЕЗ за България Любош Павлас.

Компанията е принудена да пристъпи към мярката, след като дори при намесата на Министерството на икономиката и енергетиката от ръководството на мините не дадоха сигнал, че имат намерения да покрият дълговете, заявиха от ЧЕЗ.

Въпреки това, в срок до 30 август от ЧЕЗ са готови да проведат разговори с ръководството на мините за пълно погасяване или разсрочване на дълга.

С планираното ограничаване на доставката на електроенергия за мини „Бобов дол" са запознати подробно ръководството на държавните мини и представители на Министерството на икономиката и енергетиката. Ръководството на мините трябва да предприеме необходимите мерки за осигуряване на безопасността в предприятието и за предотвратяване на евентуални рискове.

„Отговорността за евентуални негативни последици след ограничаване на снабдяването, поради натрупани неплатени дългове, би трябвало да поеме ръководството на мините." - заключават от ЧЕЗ.