Температурите продължават да бъдат опасно високи. Днес почти в цялата страна е обявен жълт код за високи температури. Той е в сила за 24 области. Изключение правят само София, София област, Перник и Кюстендил, където код не е обявен, става ясно от сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Синоптиците прогнозират температури до 37 градуса в областите с предупредителен код.

Жълтият код предупреждава, че времето е потенциално опасно. Предвид много високите температури синоптиците съветват хората да бъдат внимателни. Обръща се внимание, че са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Според прогнозата през следващите дни времето ще остане слънчево и горещо, като температурите дори ще се повишат с градус-два. Днес са възможни временни увеличения на облачността. Максималните температури ще са между 32 и 37 градуса.

По Черноморието максималните температури ще са между 30 и 32 градуса, а на морската вода - 25-27 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Предимно слънчево ще бъде и в планините. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в Рило-Родопския масив са възможни слаби превалявания.

Рисковете от пожари също остават високи. Червен индекс на пожароопасност е обявен за части от областите Видин, Плевен, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Бургас, Ямбол, Пазарджик.

Това означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара.

Оранжев индекс е обявен за почти цялата страна, където се включват областите: Монтана, Враца, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Търговище, Габрово, Сливен, Хасково, Ловеч, Кърджали, Перник, Пловдив, както и за части от Смолян, София-град, София-Област, Благоевград, Кюстендил.

Причина за пожарите най-често става човешката небрежност. Във връзка с екстремно високия риск от възникване и разпространение на пожари, агенцията по горите призовава да не се употребяват летящите светещи фенери по време на пожароопасния сезон в горите като потенциално опасни за околната среда.