Повече от 7 дни част от България бедства. Това заяви Дора Янкова от БСП в началото на дискусиите в НС по бедствената ситуация в страната, при които всяка парламентарна група има право на по два въпроса към всеки от участващите министри.

Повече от 7 дни хората се питат - има ли я държавата, изтъкна тя. Социалистката коментира, че имало места без ток, вода, телефони.

Не може да се оправдаваме с природната стихия. Хиляди български граждани чакат отговора на въпроса кой и кога ще помогне, изтъкна Дора Янкова. Къде беше националният кризисен щаб, попита още червената депутатка. Нужна в тази ситуация била междуинституционалната координация.

Защо България 7 дни бедства, попита тя. Янкова поиска отговор на въпроса защо е имало срив в енергийната система.

Салиха Емин от ДПС също акцентира на това, че хиляди хора са останали блокирани. Според нея за всички станало ясно, че мерките, които се предприемали не били достатъчни и не дали нужните резултати.

Стара земеделска техника пък била ангажирана за справяне с бедствието.

При бедствие основната отговорност е на държавата, изтъкна Емин. За обилните снеговалежи синоптиците предупреждавали дни преди да завали обилният сняг. От ДПС поискаха отговор дали държавата е подготвена за бъдеща приливна вълна след снеготопенето.

Обстановката беше изключително тежка, призна вицепремиерът Меглена Кунева. Над 40 далекопровода са аварирали във високопланински региони. Паднали дървета затруднили първичните действия.

Веднага е свикан кризисният щаб. Дадени са първи инструкции на областни управители и кметове. Вчера МС е взел мерки за предстоящите наводнения след топенето на снега. Има хора с кураж, настойчивост и професионализъм, които работеха и спасяваха хора, отчете вицепремиерът Кунева.

Над 100 машини са били ангажирани с преодоляване на бедствието в Смолян, над 90 в Хасково и над 58 в Кърджали. По мнението й координацията била добра и кабинетът се справил с координиращите действия.