Десетки хиляди деца в Сенегал са експлоатирани и принуждавани да просят по улиците от ислямските училища (daara), в които изучават Корана (talibe), предаде "Ройтерс".

Само в столицата Дакар около 30 000 деца се занимават с това и трябва да предават на преподавателите си всеки ден по 3 долара. В противен случай следват наказания. За сравнение, минималната надница на работещите е 4 долара.

Въпреки закона, приет през 2005 година с цел да ограничи това, много малко преподаватели са били осъдени. Президентът обеща да закрива и училища, след като през 2013 година 9 деца загинаха в Дакар.

От Human Rights Watch заявиха, че тези злоупотреби са известни отдавна. Те са разпитали 9 такива ученици на възраст между 5 и 15 години, които разказват за жестоки мъчения. Според организацията, някои от училищата наистина вече са закрити. Законите обаче твърдят те не се спазват достатъчно.

Бедността на много семейства в страната и съседни на нея обаче принуждава родители да продължават да изпращат децата си в подобни училища.