Има опити за дискредитиране на кръглата маса. Това заяви Кристиян Коев, един от инициаторите на протестите в Инициативния комитет на Андрей Слабаков, който се срещна с представители на БАН.

Хората са на улицата, по думите му, защото искат да направят нещо. Той се срещна с учените, защото в годините не веднъж са се правили опити да бъдат дискредитирани, защото и те са протестирали в защита на правата си. Искаме вашата помощ, заяви Кристиян Коев. Според него учените могат да помогнат на протестиращите по законов начин да бъдат изпълнени исканията им.

Искам това, което правим да не отиде в кошчето за боклук, подчерта Коев. По думите му вчерашната среща при президента за създаването на обществения съвет се е провалила, тъй като съветът в този му състав е комичен. Коев обясни, че инициативният комитет, от който той е част сформира работни групи, в които всеки учен трябва да влезе, за да помага на гражданите.

Учените изразиха готовност да помагат на протестиращите с нужната експертиза. От БАН информираха, че обществената телевизия има с 10 милиона лева повече от академията. Чл. Кор. Андон Косев се оплака от цензурата в медиите, от това, че докато в Европа се говори за икономика на интелигентния растеж у нас науката е обект на нападки и лъжи.

Според учените трябва да има и граждански контрол върху обществените медии. Всички правителства обещаваха велики неща, заяви и професор Александър Тасев. Той настоява да се извади истината за българската енергетика и къде се формира цената, тъй като според него цената не се формира само в ЕРП-тата. ЕРП-тата са само върхът на айсберга, коментира професор Тасев и допълни: „Истината я знаят в МФ". Извоювайте истината и само истината и Не на лъжата", настоя той.

Психологът Антоанета Христова от БАН изтъкна, че в момента се оформя лидерство в лицето на организаторите на протестите. Няма група без лидерство, категорична е тя. Аз виждам, чувствам го, че вече има лидери, подчерта Христова. Тя настоя максимално хората да се придържат към Конституцията и законността и предупреди, че организаторите на протестите носят голяма отговорност за нещата, които се случват. Всички тук, които сме седнали сме готови да ви подкрепим, подчерта Антоанета Христова.

Една жена, представила се като Йорданка Рубин вся смут сред учени и протестиращите. Тя си направи самореклама като експерт физик, математик, психолог и журналист и им предложи финансиране. Това обаче взриви инициаторите на срещата, които видяха в предложението й провокация. Гледате на мен като на зло куче, оплака се тя.
Кристиян Коев я покани за срещата по-късно, когато ще се чуят исканията на гражданите, но тя се обиди, защото увери, че мястото й е на тази среща, тъй като щяла да стане член на БАН.

След това ситуацията се поуспокои.

Проф. д-р Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН обясни, че управлението на държавата не е проста работа. Въпросът е сега какво може да се направи, изтъкна той. Според Минасян не трябва да се допускат резки завои, защото „катастрофата е зад завоя". Той обаче обясни, че цените на тока няма да падат, тъй като тенденцията в бъдеще е енергията да поскъпва.

Намалението на тока, което предстои да се случи, по думите му, ще е чисто формално. Според него проблемът е, че не можем да си плащаме сметките. Минасян предупреди, че некоординираните и неканализирани искания са много опасни.
Това, което е важно сега, да не допуснем анархия, смята още той. Според други учени важно е какво общество и управление ще се формират след вота.