Коалиция от пет държави започна "Одисея Зора" срещу силите на Муамар Кадафи в Либия и различни цели, включително системите за противовъздушна отбрана, съобщи "Ройтерс".

САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Канада нанасят удари. Френски самолети първи атакуваха четири цели край източния град Бенгази.

Часове по-късно американците и британците се включиха с изстрелването на крилати ракети "Томахоук" срещу обекти край Триполи и Мисрата. Според Си Ен Ен са били изстреляни над 110 ракети и са поразени поне 20 цели, основно по брега в западната част на страната. В кампанията са участвали кораби и подводници.

Според "Ройтерс" коалицията разполага с около 25 кораба и подводници в Средиземно море, част от тях - непосредствено до Либия.

Бойни самолети „Торнадо" на Великобритания вече действат в небето над страната, съобщи премиерът Дейвид Камерън.

Дания и Норвегия, които предоставиха свои самолети, засега не са част от операцията. Испания ще участва от днес във военните операции срещу Либия с четири изтребителя Ф-18, самолет за зареждане с гориво във въздуха, самолет за логистично осигуряване, така и с два бойни кораба.

Пентагонът вече се похвали, че либийската ПВО е пострадала при нанесените удари. Ройтерс отбелязва, че при атаката е имало адекватен отговор.

Япония подкрепи военната операция на западната коалиция срещу Либия. От своя страна Хари Рийд, лидер на мнозинството в американския Сенат, приветства действията на съюзниците спрямо Муамар Кадафи.

Изпълнителният комитет на Африканския съюз, заседаващ в столицата на Мавритания, призова за незабавно прекратяване на всички военни действия срещу Либия.

България вече изрази готовност да изпрати два медицински екипа.

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че от стратегическа гледна точка няма как да бъдат използвани български бази за удари срещу Либия, предаде БНР.

Има достатъчно военни бази в Италия, в Испания. Аз мога да кажа, че нито е имало искане, нито пък от стратегическа гледна точка е удачно да се използват летища в България за нанасяне на каквито и да е действия, удари по обекти в Либия. Какво сме готови - ние бяхме обявили, че сме готови, ако има нужда във връзка с хуманитарната операция, която също ще проведе и НАТО заедно с Европейския съюз, да разгърнем два медицинска екипа. По един на египетската и на турската граница в рамките на някоя разгърната военно-полева болница.

В Министерството на отбраната има 24-часово дежурство, има формирана оперативна група с представители както на цивилната, така и на военната експертиза, на съвместното оперативно командване под ръководството на началника на отбраната. Следим много внимателно обстановката, но България в никой случай не може да се чувства застрашена. Ние си продължаваме нормалната операция "Еърполисинг" по охрана на въздушното пространство в общата система на НАТО, заяви Аню Ангелов.