Софийски градски съд даде ход на делото срещу Николай Методиев Пилето. Процесът продължава с разпит на свидетелите.

Припомняме, Пилето е обвинен за незаконен внос на китайски стоки през ГКПП „Калотина" и ГКПП „Капитан Андреево" в периода 2003 -2004 г.

На днешното заседание беше разпитан Борислав Борисов, който от 2002 година до момента работи в Агенция Митници, съблюдавайки спазването на общностното и национално право в областта на митниците. Той обясни в съда, че тъй като в периода 2002-2003 страната ни не е член на ЕС основно се е прилагало националното право.

Борисов обясни как се осъществява внос на стоки.

Първата стъпка е митничарите до провеят външното състояние на превозното средство, преглежда се товарното помещение, след което се издава документ - свидетелство за митническа годност. Той удостоверява, че превозното средство не позволява укриване на стоки. Също така се проверява състоянието на въжетата и брезенти в автомобила.

Разглеждат се приложените търговски и транспортни документи. Попълва се видът на стоките, бруто тегло и опаковките. Тези данни се съпоставят с другите транспортни документи, обясни Борисов.

Проверява се изпращачът и получателят на стоката. Всяко едно трансгранично транспортиране на стоки е свързано с осъществяването на сделка, допълни той.

Това означава, че има издадена и фактура. След това всичко се въвежда в националната митническа система.

Борисов каза още, че в документите е недопустимо да бъде описано „стоки за масова употреба", освен ако транспортните и търговски документи не описват естеството на стоките. Свидетелят  изтъкна, че държавните вземания стават на база естеството на стоката.