37-годишна учителка по български език и литература е извършителката на въоръжения грабеж на офис на Прокредит банк в Плевен преди около месец.

Преподавателката се казва Поля Даскалова. Работи като учител в СОУ в Славяново.

Служителките разказали на криминалистите, че жена влязла в офиса, когато не е имало клиенти и след като показала пистолет, взела от касата 21 600 лева.

Заплашила ги да не напускат помещението, тъй като отвън има съучастници. После избягала, посочват от МВР.  

Разследването започнало незабавно.

Камерите за видеонаблюдение заснели извършителката и по време на "удара" и няколко дни преди това, когато тя проучвала банката. В деня на обира учителката носела перука, слънчеви очила с бели рамки и розов шал около врата.

След задържането на преподавателката е изяснено, че няма криминално минало.

Информацията за ареста потвърди министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Преди днешното заседание на МС той коментира случая.

От думите му стана ясно, че няколко седмици полицаите са работили по въоръжния обир на „Прокредит банк".

Цветанов допълни, че 37-годишната жена е направила пълни самопризнания пред съдия.

Причината преподавателката да обере банката са заемите и кредитите, които е имала, обясни той.

Закупила си е пластмасов пистолет, нахлула е в банката като преди това е направила и проучване, каза още МВР шефът. Жената е откраднала 20 000 лева от банката.

За нас е тревожно, че подобни хора с такъв образователен ценз са в състояние да направят нещо подобно, коментира още вътрешният министър.

След ареста домът на учителката е претърсен. Събрани са достатъчно веществени доказателства, укоито я уличават като извършител, допълват от МВР.

За извършеното тежко криминално престъпление я заплашва лишаване от свобода от 6 до 15 години.