Министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин се надява одобрените вчера от представителите на ЕС икономически санкции по отношение на Русия да са последните. Всички следващи стъпки ще имат негативен ефект върху целия Европейски съюз, смята дипломат номер 1, цитиран от БНТ.

Припомняме, правителствата от ЕС се споразумяха за налагане на икономически санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна. Те ще засегнат петролната индустрия, отбраната, стоките с двойно предназначение и високите технологии. Санкциите ще бъдат преразгледани след три месеца.

Вигенин е убеден, че новите санкции, които сега се договарят срещу Русия, няма да засегнат пряко България. По думите на първия ни дипломат за предпочитание е конфликтът и военните действия да престанат и да се седне на масата на дипломатическите преговори, но това трябва да е желание на всички страни, не само на една.

По отношение на приетата актуализация на първо четене на бюджета Вигенин коментира, че това се разминава с вижданията на БСП. Актуализацията бе приета късно снощи на извънредно заседание с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Кристиан Вигенин подчерта, че левицата не се е отрекла от правителството и БСП не е единствената партия против актуализацията. Той подчерта, че реформаторите и АБВ също са на това мнение. Той опроверга появилите се в последно време твърдения, че се правят назначения в „12 без 5".

В Министерството на външните работи работата върви рутинно, никакви специални усилия не са поемани за някакви назначения в последния момент, сега има ротация, просто едни служители се връщат от посолствата в централно управление в София, а други заминават от централно управление към посолствата, уточни Вигенин.