Руската самолетостроителна корпорация "МиГ" може да оспори споразумението между София и Варшава за ремонти на български изтребители МиГ-29 в Полша, тъй като то нарушава правата на корпорацията, съобщиха от пресслужбата на компанията, цитирана от ТАСС.

"Споразумението между България и Полша противоречи не само на нормите на международното право и установената във военната авиация практика, но и на принципите за гарантиране на безопасността на полетите.
Обмисляме възможността да оспорим споразумението предвид очевидното нарушаване на правата ни като разработчик и производител на самолетите с марка "МиГ", изтъкнаха от пресслужбата.

Безусловно, МиГ-29 в момента е сред най-надеждните бойни самолети, заявяват от компанията. В същото време, изтъкват те, неквалифицираният ремонт - без участието на оригиналния производител и разработчик, е много вероятно да остави тези самолети „на боклука".

От своя страна Полша също грубо нарушава международното право, което е парадоксално за европейска страна, се казва още в изявлението на корпорация „МиГ".

От корпорацията казаха също, че България е направила погрешен избор, поставяйки под заплаха военните пилоти, от една страна, и отбранителната способност на страната, от друга.