Ръководителят на еврогрупата Йерун Дейселблум заяви пред журналисти, че утре еврогрупата ще има нов конферентен разговор. Това се случи след срещата на финансовите министри от еврозоната, която завърши без ново гръцко предложение.

„Има чувство за неотложност", заяви той, цитиран от "Telegraph", добавяйки, че са били с впечатлението, че предложенията ще дойдат днес.

Дейселблум допълни, че Европейската централна банка ще наблюдава ситуацията от ден за ден, и еврогрупата ще обсъди средносрочна програма на ЕЦБ за Гърция. Ръководителят на еврогрупата коментира, че очаква официално искане от Гърция за европейския механизъм за стабилност утре.

Очаква се Гърция да внесе ново искане за помощ от спасителния фонд на еврозоната в сряда. Това съобщава ДПА, позовавайки се на информация от европейски дипломати, пожелали анонимност.

Европейски дипломати заявиха след кризисни разговори с новия гръцки финансов министър, че Гърция ще представи новото предложение за спасителен план в сряда.

Междувременно лидерите започнаха да пристигат на тълпи за извънредната среща на върха за Гърция. Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира пред журналисти, че решението на кризата зависи от Ципрас.

„Винаги съм щастлив да се срещам с него, за да обсъждаме ситуацията", допълни той.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел заяви, че все още няма основа за преговори след много ясното „не" на гръцкия референдум в неделя.

Солидарността на европейско ниво и отговорността на национално равнище все още са много важни. Без солидарност и без реформи не можем да се впуснем по този път, подчерта тя.

Накрая германският канцлер предупреди, че времето е изключително малко. „Вече не е въпрос на седмици, а на дни", категорична е тя.

Подобно на Меркел, френският президент Франсоа Оланд също говори за важността държавите в еврозоната да покажат отговорност и солидарност.

Той посочи, че Гърция се нуждае от сериозни, надеждни предложения и трябва да представи реформите си бързо.

По информация от гръцки официален представител американският президент Барак Обама е разговарял с премиера Ципрас за гръцките предложения. Това подчертавало колко е загрижена Америка за ескалиращата криза.

Срещата на върха на лидерите на еврозоната ще започне по-късно днес, въпреки че според източници Гърция е дошла без ново предложение. Самата гръцка страна отрича тази информация и твърди, че са направили същото предложение, което и на предишната среща на върха.

Преди срещата на върха се очаква гръцкият премиер Алексис Ципрас да проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

В момента се провежда среща на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и шефа на Европейската централна банка Марио Драги.

The Guardian отбелязва, че новият финансов министър на Гърция Евклидис Цакалотосизглежда е допуснал грешка като ученик на първата си среща на еврогрупата, позволявайки бележките му, написани на лист от хотел, да бъдат заснети.

Очаква се утре гръцкият премиер Алексис Ципрас да държи реч в Европейския парламент в Страсбург.