Изтичането на петрол от нефтения кладенец на компания "Бритиш петролиъм" в Мексиканския залив е спряно.

Това съобщават различни агенции, позовавайки се на съобщения от местната брегова охрана.

"Отворът на кладенеца е стабилизиран, продължава наливането на кал. Спряно е изтичането на хидровъглероди към повърхността," е заявил началникът на бреговата охрана Тад Алън.

Запушването на кладенеца е извършено, като в бълващата суров петрол тръба на плаващата петролна платформа, на 1500 м под морското равнище, е вкарана тежка кал под налягане.

Първоначалния ефект ще бъде наблюдаван в следващите 24 часа, в случай че се наложи допълнително наливане на кал, след което кладенецът ще бъде залят с цимент.

От "Бритиш петролиъм" отказаха да коментират информацията на американската брегова охрана, че изтичането на петрол от кладенеца е спряно. В имейл представител на компанията е заявил, че операцията продължава да тече.

До този момент нито една компания не е осъществявала такава операция.

Според директора на Тони Хейуорд оценява вероятността за успех на не повече от 60-70%.

Същия скептицизъм изрази и президента на САЩ Барак Обама, въпреки че обеща предоставянето на финансов ресурс за опит да се реши проблема.

Дори акцията да има успех мораториумът за 6 месеца върху издаването на разрешения за разработване на находища в района няма да бъде вдигнат. Той ще продължи докато специално създадената комисия за разследване на инцидента не излязат с всички изводи от работата си и те не бъдат анализирани, така че да се предотврати нова подобна авария.

Аварията на платформата Deepwater Horizon стана на 20 април, а два дни по-късно платформата потъна. При нея загинаха 11 работници, а последствията за екологичното равновесие в района тепърва предстои да се изчисляват.

Специализираната комисия обяви, че изтичането на петрол от нефтения кладенец е в обем между 12 и 19 хиляди барела дневно. До момента от компанията твърдяха, че изтичащият нефт се равнява на около 5 000 барела дневно.