Срещу парична гаранция от 10 000 лв. Милан Дивеков - шофьорът, който уби на пешеходна пътека в Пловдив 63 годишен мъж - излиза на свобода.

Това е решението на Пловдивския окръжен съд, който разгледа днес мярката за неотклонение на Дивеков.

Случаят от преди два месеца стана известен с това, че главният прокурор Сотир Цацаров отправи обвинения към полицията, че е допуснала груби процесуални нарушения при огледа и индиректно - че се прави опит инцидентът да се покрие. Прокуратурата започна отделно разследване, което доведе до оставката на шефа на дирекцията Пламен Узунов.

Припомняме, инцидентът стана на пешеходна пътека на бул. „Никола Вапцаров" на 12 август. Малко преди полунощ Дивеков прелита по булеварда с висока скорост - според обвинението два пъти над ограниченията в района. 63-годишният Димитър Димитров почина на място. След кратък оглед на местопроизшествието и повърхностен разпит,  шофьорът бе освободен.

От държавното обединение изтъкват, че Дивеков е шофирал със скорост два пъти над допустимата и че ако той е карал дори със 76 километра в час, преди да се задейства спирачната система, е нямало как да се стигне до тежкия инцидент.

В предишно заседание съдът прецени, че има множество допуснати нарушения и наложи на Милан Дивеков най-тежката мярка за неотклонение, която днес той отново обжалва.

Днес съдията заяви, че размерът на паричната гаранция е умишлено завишен и надхвърля доходите на Дивеков като по този начин се гарантира, че той няма да избяга или да извърши друго престъпление. Магистратите мотивираха решението си и с това, че свидетелите по делото вече са разпитани и няма как обвиняемият да им повлияе.

По време на заседанието стана ясно, че работодателят на Дивеков е изявил желание отново да го вземе на работа.

Адвокатът на Милан Дивеков заяви, че ще обжалва решението пред Апелативния съд. Същото заявиха и от държавното обвинение.

Близките на загиналия обаче продължават да подозират, че шофьорът е бил „покрит" при събирането на доказателства от пристигналия дознател.