Тактическото учение с бойни стрелби  „Шабла 2015" приключи успешно и безаварийно , съобщиха от военновъздушните сили.
Експертите отбелязват, че военната ни авиация се е представила отлично.

Пилотите от Долна Митрополия и Безмер, както и екипажът на Крумово реализираха множество морски стрелби в целта, а капитан Масларов, стреляйки от своя Л-39 безапелационно потопи едната от надводните мишени.

Майор Славов и капитаните Динков, Гецов и Митев от авиобаза Граф Игнатиево изпълниха по 2 учебни пуска с авиационно-управляеми ракети, след което прехванаха и атакуваха с реални стрелби на средни височини въздушни мишени СПМ-100. С по две ракети пилотите-изтребители поразиха мишените.

В учението по бойни стрелби на Военновъздушните сили Шабла 2015 реално се задействаха и зенитно-ракетните ни войски.
Те проведоха активни стрелби от зенитно-ракетни комплекси „Куб" и „Нева". Прицелваха се в мишенни ракети „Волхов", познати като мишени МАБ 755.

До тази година зенитно-ракетен комплекс „Куб" не е стрелял по мишени „Волхов". Теорията категорично твърдеше, че това е невъзможно. Практиката от днес, обаче доказа, че не само е възможно, но и успешно. С което нашите разчети практически победиха теорията. От три стрелби - три улучени мишени.

Същият успех постигнаха и разчетите на зенитно-ракетен комплекс „Нева" - три стрелби с три попадения.

В плана на стрелбите ЗРК „Куб" трябваше да поразява и парашутна мишена СПМ-100, която за жалост не сработи и стрелбата бе отменена.

Словашкият план бе стрелба със зенитно-ракетен комплекс С-300. Те стреляха по радио управляема мишена РУМ-01.

Сухопътните войски се включиха в стрелбите с внушаващия респект тактически ракетен комплекс „Точка", активиран за последно през 1999 година. Те реализираха перфектна стрелба. А през това време Военновъздушните сили осъществяваха обективния контрол от ЗРК „Куб"и „Нева", съобщават от военновъздушните ни сили на страницата си в социалната мрежа Фейсбук.