Всеки ден излизат нови бомби.

Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков в ефира на БиТиВи.

Той обясни, че става въпрос за договори с различни фирми, които са сключвани през 2006,2007 и 2008 г. В края на 2008г. и началото на 2009г. към тях са се сключили допълни анекси, които Дянков определи като предизборна стратегия на бившите управляващи.

Той добави, че тези анекси, които са 150, не са били представени на финансовото министерство и са извън бюджетите за 2008 и 2009г.

Припомняме ви, че преди дни стана ясно, че по сигнал на премиера Бойко Борисов Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица в 13 министерства за сключени договори на обща стойност 2 158 455 515 лв. без осигурено финансиране.

Анексите увеличават значително стойността на договорите, поясни днес финансовият министър. Това вече няма нищо общо с инвестиционна политика, това има общо с предизборна кампания и наливане на повече пари във фирми, които предполагам са помагали на предизборната кампания, коментира Дянков.

Тъкмо решим нещо и излиза нова бомба, отбеляза той.

Дянков потвърди, че тези финансово необезпечени договори са на стойност два милиарда лева.

Той изтъкна още, че анексите би трябвало да бъдат анулирани, но за да се стигне до това трябва да има разследване от страна на прокуратурата.

Бомбите излизат всеки ден, каза още един път финансовият министър и посочи - към бюджета постъпват нови искания, за които ние не знаехме и които не бяхме предвидили при изготвянето на бюджета.

Иначе Симеон Дянков беше категоричен, че е оптимист за скорошното излизане на България от кризата. Икономиката върви напред, оптимист съм, заяви той.

Сигурен съм, че България може да стане много по-богата и развита европейска държава, посочи още финансист номер едно.

Дянков не си спести критики към предишните управляващи: Те са работили толкова и само за себе си, че сега, когато има правителство, което работи за хората, съм сигурен, че в годините пред нас България може да стане по-богата държава.