Бившият директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров бе осъден на три години затвор по обвинението за безстопанственост.
Софийският градски съд реши, че по други две повдигнати обвинения Димитров е невинен.

Той е оправдан за сключването на договори, нанесли щети на Топлофикация. Присъдата ще се изпълнява при общ режим на изтърпяване на присъдата в затворническо общежитие от открит тип.

Бившият директор на Топлофикация няма право 3 години да заема ръководни постове в дружества и институции, реши съдът.

Припомняме, вчера прокуратурата поиска 10 години затвор.

Около половин милион лева трябва да заплати Валентин Димитров по гражданските искове на „Топлофикация".

Той беше осъден по обвинението, че е направил представителни разходи в голям размер, както и че сключил договори с фирми за реклама, които са неизгодни за дружеството.

Вальо Топлото беше оправдан по обвинението за три сключени неизгодни договора с фирми, извършващи събирания на вземания от длъжници.

Георги Рогачев, Пламен Василев, Илко Йоцов, Георги Ненков и Иванка Диловска - бивши членове на Съвета на директорите на „Топлофикация София" бяха оправдани по единственото си обвинение за сключените договори с фирми за събирания на вземания.

Присъдата може да се обжалва или протестира в законовия 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд. Валентин Димитров трябва да заплати и 1700 лева на съда за разноските по делото.

Съдът остави непроменена мярката за неотклонение на Вальо Топлото - парична гаранция в размер на 5000 лева и измени мерките на останалите обвиняеми в подписка. Самите мерки могат да се обжалват в 7-дневен срок.

Страните очакват съдебният състав да обяви мотивите за решението си.

На излизане от съдебната зала Валентин Димитров каза, че не може да коментира решението на съда. На въпрос как се чувства след трета осъдителна присъда, той заяви иронично: „Прекрасно".

Запитан дали очаква четвърта осъдителна присъда, бившият изпълнителен директор на „Топлофикация" заяви: „Вие съмнявате ли се?".
Той посочи, че синьото сирене е на стойност под 100 лв. „Някой оспори ли го това?", допълни още той.

На въпрос как ще плати гражданския иск на „Топлофикация", Вальо Топлото продължи с иронията и каза, че имал 20 куфарчета с пари и се чуди какво да ги прави.

Прокурор Божидар Джамбазов заяви, че продължава да поддържа обвинителната теза и ще отстоява позициите на държавното обвинение и на по-горната инстанция.

Близо час тази сутрин Валентин Димитров - Вальо Топлото, изнася пред съда своя собствена заключителна пледоария по делото за безстопанственост срещу него.

Димитров е подсъдим за безстопанственост, като според обвинението големи суми са изхарчени неправомерно за рекламни материали, скъпи храни и други, отчетени като представителни разходи.

В началото на обясненията си той посочи, че майка му е в безпомощно състояние, тъй като вчера сутринта е претърпяла тежък инсулт. Топлото сподели със съда, че изгледите за възстановяването й не са добри и припомни, че преди шест месеца баба Цеца е получила инфаркт.

Валентин Димитров направи анализ на приета по делото справка за представителните разходи, от която става ясно, че над 90 000 лева са били дадени за билети за концерти. По думите му това няма нищо общо с представителни разходи. Той допълни, че това са разходи за социална дейност.

Топлото подчерта, че през инкриминирания период е използвал 0,00001% от представителните разходи. По този начин той опроверга тезата на прокурор Джамбазов, че е използвал 10 000 лева месечно за лични разходи.

Валентин Димитров заяви категорично, че когато всички тези неща се обявяват в публичното пространство става въпрос за манипулация.

Той показа ксерокопие на столичен вестник с интервю на Божидар Джамбазов от 19 юни 2008 г. То е дадено по време на внасянето на обвинителния акт. Вальо Топлото бе категоричен, че това е абсолютно нарушение на чл. 212 от Закона за съдебната власт и нарушението на Джамбазов е останало напълно безнаказано.

"Делата се водят в медийното пространство", изтъкна още Валентин Димитров. В обясненията си за представителните разходи, той изтъкна, че в кабинета му е открита печка, а по негово време са били купени косачка и маркуч. Валентин Димитров призна, че действително в кабинета му е имало духалка и обясни, че парното в Топлофикация се пуска тогава, когато това се прави за всички клиенти на дружеството. Хората работят там по 8 часа на ден и е нормално да работят в нормални условия, смята още бившият шеф на Топлофикация.

Той каза още, че косачката е купена по негово време за поддържане на зелените площи около дружеството. През инкриминирания период Валентин Димитров е дал 5 обяда на обща стойност 620 лв. Не е използвал служебен телефон и автомобил. „Манипулациите, че съм изразходвал по 10 000 лева месечно за личен лукс, не са подкрепени с никакви доказателства", категоричен е бившият шеф на дружеството.

Той обвини в лъжесвидетелство Христо Георгиев, чиито показания залегнаха в основата на обвинителната пледоария на прокуратурата. Делата „Топлофикация" според основния обвиняем обслужват една политическа кариера.

Делата срещу дружеството са изкуствено разделени, като се цели ефект на обществен натиск, медийни манипулации и липса на цялостен поглед на съдебния състав. По думите на Вальо Топлото негласно се лансира една частна фирма, което се вижда от новия договор за доставки на природен газ, за атомно гориво за АЕЦ „Козлодуй" и проекта АЕЦ „Белене".

Пред съдебния състав всички обвиняеми по делото заявиха, че не се признават за виновни и поискаха да бъдат оправдани по всички повдигнати им обвинения.