Един от заместник-председателите на Софийски градски съд е подал оставка. Това обяви председателят на Върховния касационен съд съдия Лозан Панов, като уточни, че става въпрос за досегашния ръководител на Търговското отделение съдия Иво Дачев.

Припомняме, след редица недоволни писма от страна на магистрати срещу ръководството на най-голямото съдилище у нас Висшият съдебен съвет стартира проверка, която доведе до временното отстраняване на председателя на СГС Владимира Янева, последвано от нейната оставка.
Върховните магистрати поискаха оставките и на заместниците й - предимно на съдиите Богдана Желявска и Петя Крънчева, срещу които също са постъпили редица съдийски оплаквания. Те обаче на няколко пъти обясниха, че нямат намерения да се оттеглят от постовете си.

Иво Дачев обаче е депозирал желанието си да бъде освободен като председател на Търговското отделение в СГС, стана ясно от думите на Панов. Шефът на ВКС подчерта, че още днес ще внесе във ВСС молбата на колегата си, като незабавно след това ще апелира да се процедира по-бързо при избор на нов председател на съдилището. Веднъж избран, новият шеф на СГС сам ще подготви своя екип и ще назначи заместници.

Панов определи постъпката на колегата си като достойна. Той е най-младият от екипа на СГС и най-малко за него можем да кажем, че е направил нещо, с което да урони доверието в съдебната институция, защити той Дачев.

Шефът на ВКС коментира и решението на временно изпълняващия длъжността председател на СГС Владимир Йорданов да отнеме от заместниците правото да разпределят дела.
За него тази разпоредба не е уязвима и не може да бъде обжалвана. Ако искаме прозрачност, яснота, то начинът е точно този - да се гледат делата от юристи с добър авторитет, които са почтени, които си вършат работата по закон, доволен е от стореното Панов.