Близките на акушерката Емилия Ковачева от столичната болница „Софиямед" категорично отхвърлят обвинението - опит за умишлено убийство на 4-дневното новородено. Семейството й не вярва на тезата на прокуратурата, съобщава БиТиВи.

Припомняме, Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема Емилия Ковачева от Самоков за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете. Тя е задържана с прокурорско постановление до 72 часа, като прокуратурата ще внесе искане за постоянното й задържане под стража в Софийски градски съд. Според държавното обвинение Ковачева нанесла множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши  детето, като е притискала с ръце врата му.

Ръководството и екипът на АГ Клиниката на УМБАЛ „Софиямед" категорично осъжда криминалното деяние на акушерката.

Жителите на Самоков познават акушерката, защото дълги години тя е работила в местната болница. Местните твърдят, че Ковачева е много добра и любезна с всички. Според тях тя не е способна на такова нещо.

Племенникът на акушерката - Даниел Кирилов, е категоричен, че тя е неспособна да направи такова нещо с умисъл. Той уверява, че Емилия никога не е давала признаци за някакви психични отклонения. Той е разговарял с братовчедите си и от тях е разбрал, че акушерката е изпуснала неволно бебето. „Това, което разбрах, е, че неволно е било изпуснато дете и просто не ми го побира ума. Хора сме, всеки греши, на всеки може да се случи", допълни още Кирилов.

Майката на акушерката е категорична, че ще я защитават където трябва. Тя не вярва дъщеря й да е способна на такова насилие.

Д-р Димитър Бубураков от болницата в Самоков, с когото Емилия Ковачева е работила в продължение на седем години, е изненадан. Според него единствено проблем с психиката би обяснил подобна постъпка. Професионалните пътища на двамата са се разделили през 2009 гoдина.

От болница "Токуда" информираха, че бебето е прекарало спокойно нощта, състоянието му е стабилно и опасност за живота му няма.

Емилия Ковачева остава в ареста, като мярката й за неотклонение ще бъде гледана утре.

Пред Нова телевизия говорителката на „Софиямед" обясни, че акушерката Емилия Ковачева е била добър служител, но категорично се разграничават от действията й. Болницата осъжда всяко насилие и настоява компетентните органи да си свършат работата. Те настояват да се установят причините, които са довели до агресията и психичният статус на акушерката да бъде изяснен.

Говорителката на „Софиямед" посочи, че след като се е разбрало за позорния случай, ръководството е реагирало незабавно и е отстранило от длъжност Емилия Ковачева.

Според нея акушерката, когато е застъпвала на смяна, не е показала с нищо, че има някакви проблеми, че е изнервена или притеснена от нещо.

Председателката на Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките Милка Василева заяви, цитирана от БНР, че имат правомощия да наложат най-тежкото наказание, а именно да бъде отнето правото за упражняване на професията. Професионалните права на Емилия Ковачева могат да бъдат отнети за срок от 3 години.

Етичната комисия към асоциацията вече работи по случая. Специалистите ще изчакат прокурорското разследване, за да са абсолютно убедени в правилността на своите разследвания.

Почетният председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова коментира пред БНТ, че според нея най-вероятно в случая става въпрос за професионално прегаряне. Маркова недоумява защо акушерката е била на работа 24 часа и то сама през нощта.