Атина поиска Русия частично да вдигне забраната за внос на гръцки ягоди, портокали и праскови. Това заяви пред ТАСС помощник-ръководителят на Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Россельхознадзор) Алексей Алексеенко след срещата си гръцкия зам.-министър на селското стопанство Панайотис Сгуридис.

„По-късно гръцки депутати отправиха същото искане. Те искат да бъде махната забраната за един или два продукта", обясни Алексеенко.

По думите на помощник-ръководителя на Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор, Гърция е притеснена най-вече за продукцията от праскови, тъй като този сектор е развит в страната специално за руския пазар. Атина също иска да бъде вдигната забраната за внос на ягоди, портокали и киви.

Засега това е само устна заявка, каза Алексей Алексеенко, допълвайки, че писменото искане ще достигне до Москва по дипломатически път в рамките на няколко дни.

Въпросът за отмяната забраната за храните за Гърция беше повдигнат от руския министър на земеделието през юни. Тази възможност била разгледана обаче само в случай, че Гърция напусне Европейския съюз.

На 7 август миналата година Русия наложи пакет от мерки в отговор на икономическите санкции на САЩ, Австралия, Канада, Европейския съюз и Норвегия. Така Русия забрани за срок от една година вноса на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти от тези страни. Някои видове готови за консумация месни и рибни продукти (с изключение на колбаси) не са попаднали под забраната.