Иранските власти обявиха, че разполагат с доказателства, според които Вашингтон стои зад последната атака, при която беше убит ирански ядрен експерт, съобщава Ройтерс. Припомняме, 32-годишният Мустафа Ахмади Рошан, заместник-директор на търговския отдел в завода за обогатяване на уран в Натанз, загина след взрив на кола с експлозиви в северен Техеран.

Ние разполагаме с достоверни документи и доказателства, според които този терористичен акт е планиран, ръководен и подкрепян от ЦРУ, се казва в писмо на иранското външно министерство, което е предадено на швейцарския посланик в Техеран. Дипломатическата служба на Швейцария представлява САЩ в Иран, с който Вашингтон не поддържа дипломатически отношения, припомня агенцията.

Аналогично писмо е изпратено и до британските власти. В него Иран изтъква, че Рошан е бил убит малко след като спецслужбите на Острова са започнали тайни разузнавателни операции срещу страните, разработващи ядрена програма.

Говорителят на иранския генерален щаб Масуд Джазаери внесе допълнително напрежение, като заяви: „Нашите врагове и по-конкретно Америка, Великобритания и Ционисткия режим трябва да бъдат подведени под отговорност заради действията си."

Техеран поиска от Съвета за сигурност на ООН и главния секретар Бан ки Мун да осъдят убийството.

Веднага след атентата, при който загина изтъкнатият учен, иранските власти заподозряха Израел, посочвайки, че той е дело на „Мосад" и е подпомогнат от американските служби.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън и израелският президент Шимон Перес отрекоха обвиненията и бяха категорични, че страните им нямат нищо общо с убийството на експерта.