37,8% от българите са против налагане на по-сурови санкции срещу Русия. Това става ясно от социологическо проучване на Института за модерна политика (ИМП) за периода 1-12 април 2014 година, в което са участвали 994 респонденти.

На въпрос „Трябва ли България да иска по-сурови международни санкции за Русия" 37,8% от анкетираните са категорично против. Подкрепящите тези мерки са едва 7,6%, „по-скоро да" - 8,8% и „по-скоро не" - 21,2%. Близо една четвърт от респондентите не могат да преценят каква трябва да бъде българската позиция по този горещ въпрос от международната политика - 24,7%.

По отношение на позициите на парламентарните партии за събитията в Крим и ролята на Русия - 17,5% от анкетираните заявяват, че позицията на БСП по отношение на Русия и Крим е най-близка до тяхното мнение. Други 16,5% споделят позицията на ГЕРБ по тази тема, а 7,6% намират позицията на „Атака" за отговаряща на тяхното мнение.

Една пета е делът на анкетираните, които смятат, че твърдата позиция на президента Плевнелиев, който настоява за сурови санкции срещу Русия е адекватна на националните интереси - 19,4%. По-умерената позиция на правителството на Орешарски обаче печели по-голяма подкрепа - 24,7%. 25,3% не споделят нито едната, нито другата позиция. Най-голям е делът на тези, които заявяват, че не могат да преценят позициите на президента и на правителството по тези въпроси - 30,6%.

Според 19,8% случилото се в Украйна е „демократична революция на гражданите срещу олигархичния и корумпиран режим на Янукович". 11,5% са пък на мнение, че събитията в тази страна са „завземане на властта с насилие от екстремистки и неонацистки групировки като „Свобода" и „Десен сектор".

Според 17,2% от анкетираните обаче наблюдаваните събития са „борба за надмощие между различни олигарси, от която страда украинския народ". Други 15,1% виждат събитията от Евромайдана, последователното отстраняване на Янукович, отцепването на Крим и напрежението в Източна Украйна като „политическа борба между проруските и прозападни сили". Като „справедлив протест на гражданите, прераснал във въоръжен преврат, осъществен от екстремистки сили" оценяват събитията в Украйна 9,6% от респондентите. 26,8% нямат мнение по поставения въпрос.