За 10 дни министър-председателят получи два много тежки удара, смята червеният депутат и бивш вътрешен министър Румен Петков.

Първият удар според него е нанесен от Цветан Цветанов, визирайки изказване на вътрешния министър по повод разследването на покушението срещу Златко Баретата и намесата на имената на Алексей Петров и Георги Първанов.

В последствие обаче се оказва, че в данните на МВР липсва името на сочения за Октопод, но се появило името на настоящия премиер.

Вторият удар идва пак от МВР, смята той и допълни, че досието „Буда" е изнесено от човек в силовото ведомство. Държавата според него е жертва на „долна гадна постановка".

Нанесе се много тежък удар върху държавността, допълни той. Според него държавата няма интерес досието „Буда" да излиза точно сега, кой обаче има интерес той не може да предполага. "Аз сега чувам за това досие", категоричен е Румен Петков.

Бившият вътрешен министър Георги Петканов (2001-2005) категорично отрече да е знаел за дело „Буда", камо ли да го е получавал от архива и прибирал в касата си.

Той посочи, че за първи път е чул за него през януари 2011 г., когато въпросът е повдигнат от Яне Янев, а едва тези дни от медиите е разбрал кой се визира в делото „Буда".

От своя страна приемникът на Петканов в МВР - Румен Петков, също потвърди, че проф. Петканов не му е „завещавал" такова дело, както и това, че той също не е знаел за разработката срещу Бойко Борисов.

Припомняме, една от версиите е, че именно Петков е подхвърлил копия от делото „Буда" за вербовката на Борисов.

Не мога да кажа дали е давал някаква информация, посочи още социалистът. Според Петков трябва да се отговори на въпроса защо истинността на документите по досието „Буда" е отложена с 2-3 дни.
Трябва да се поиска разсекретяване на цялата документация, смята ексвътрешният министър. Вече трябваше да е разсекретен целият обем, с който разполагат службите, за да се спрат спекулациите, категоричен е Румен Петков.