Правителството в Сирия обяви, че ще допусне чужди наблюдатели в страната, като част от плана на Арабската Лига да бъдат прекратени репресиите срещу мирното население.

Сирийското правителство отговори позитивно за подписването на протокол", който ще допусне наблюдатели, „базирайки се на сирийското разбиране за сътрудничество", каза говорителят на външното министерство Джихад Макдеси, цитиран от „Франс прес".

Сирийският външен министър Уалид Муалем изпрати писмо до Арабската Лига късно снощи, тъй като срока поставен от Лигата изтичаше, допълни още той.

Ние искаме от Арабската Лига да ни предоставят имената и националността на всеки от наблюдателите. Надявам се на позитивен отговор. Успехът на мисията зависи от намеренията на Арабската Лига", подчерта Джихад Макдеси.

Досега Дамаск отказваше да подпише такъв протокол под претекст, че той нарушава суверинитета на Сирия.

Международната общност настоява за допускането на наблюдатели в Сирия, които да проверят какво се случва в страната, която се управлява от президента Башар ал-Асад, който е обвиняван от ООН, че нарушава човешките права.

От началото на протестите през март досега са загинали най-малко 4000 души, според ООН. През този уикенд са загинали други 63 души, според активисти.