Първото пленарно заседание за седмицата започна в парламента с декларации на групите относно спрените европари по ФАР.

Опозицията бе особено остра в своите декларации, като лидерът на ДСБ Иван Костов призова към напускане на парламента.

Единственият ви аргумент - се обърна той към управляващите - по време на вота на недоверие през юли беше, че мерките срещу България са временни и вие ще успеете да върнете доверието на ЕК. Вие не успяхте.

Тогава няма какво да правим в тази зала. Тръгвайте си, призова Костов.

Той обвини коалицията, че вместо да разбере дълбочината на своята вина за проваленото членство на България и за пропуснатите финансови ползи в условие на икономическа криза, се разпалват антиевропейски настроения, за да прикрият провала си.
Започват открита война срещу ЕК, с което допълнително ще навредят на отношенията ни с Брюксел, заявява тъмносиният лидер.

Правителството да си заминава незабавно поиска неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него следващото правителство може да се изправи пред факта, че бюджетът на страната е "изгребан" и завинаги са пропаднали фондовете. 

Припомняме, снощи премиерът Станишев коментира по време на визитата си в Германия, че срещу България се прилага двоен стандарт.

В тези условия на България е нужно ново правителство, подчертава още Костов от парламентарната трибуна, призовавайки коалицията да прекрати мандата си, защото вкарва страната ни икономическа и институционална криза.

Какво искате вие, ЕС да е солидарен с вашата корупция ли? Не може да е солидарен, заявява още Иван Костов.

От Обединените демократични сили(ОДС) предложиха министър-председателят да информира Народното събрание как действа Плана за действие по усвояване на европейски средства и защо той не дава резултати.

От ОДС поискаха управляващите „да прекратят мандата си, защото вкарват страната в тежки икономическа и институционална криза."
„Тук става въпрос за политическа корупция, става дума за зависимостта на политиците", каза Надежда Михайлова от парламентарната трибуна.

От Българска нова демокрациясъщо поискаха незабавни предсрочни избори.

Отказът на ЕК да възстанови отнетите през юли акредитации по ФАР ясно доказват, че настоящото управление на Тройната коалиция тотално се е дискредитирало пред европейските ни партньори и е загубило тяхното доверие, заявяват в декларацията си бившите царисти.

Яне Янев и Димитър Абаджиев свикват опозицията за вот на недоверие. 

Те определиха случващото се като „безпрецедентен пример за игра на политически комар с парите на българския данъкоплатец".

По думите им от многократните пируети на правителството в мъглата на словесната пушилка стана пределно ясно едно - за управляващите европейските средства не са толкова важни, щом бюджетният излишък може да бъде употребен за покриване на липсите.

Ангел Найденов, председател на КБ, отговори на критиките, че не очаква опозицията да споделя тревогите на управляващите, но помоли да не се превръща всяко затруднение в повод за политическо злорадство. По думите му, макар и ситуацията на страната ни да е тежка, но тя не е прецедент за нито една нова страна в Европейския съюз.