Десетки души излязоха на протест срещу данъчната политика, водена от финансовия министър Симеон Дянков.

Председателят на националната асоциация на българския бизнес Светлозар Николов обяви пред финансовото министерство исканията на представителите на малкия и среден бизнес.

На протест излязоха представители на счетоводни кантори, производители, таксиметрови шофьори, които издигнаха плакати с надпис : „Спрете геноцида върху бизнеса; Не вдигайте данъците - правете реформи; Бизнесът ни е малък, но не го правете жалък;, Как да си партнираме, като ни обирате; Благодарим министър Дянков, че ще ни довършите, за да не се мъчим насред кризата".

Николов изказа недоволство от издаденото указание 24007, което е насочено срещу българския бизнес и има за цел неговото унищожаване.

Според Николов указанието е издадено с оправданието, че трябва да се напълни бюджета.

Протестиращите са категорични, че не могат да плащат непосилни данъци и осигуровки. Те поискаха държавата да направи всичко възможно да стимулира малкия и среден бизнес.

Светлозар Николов алармира, че поне 100 000 малки фирми са заплашени от фалит. Сред исканията са НАП да спре практиката да издава такива указания.

Протестиращите са подготвили 9 точки, сред които има предложения за законодателни промени. Те са против повишените здравни вноски, както и против политиката , която се насочва срещу малкия и среден бизнес.

„Българският бизнес е пред тотален фалит, а българската държава нищо не прави, за да спаси тези фирми", зави Николов.

Той изтъкна, че до момента са съкратени изключително много хора. По думите му финансовото министерство е подложило българския бизнес под силен натиск и иска да вземе и последните обороти.

Работодателите са заплашени да останат на улицата, предупреди още председателят на националната асоциация на българския бизнес и допълни, че тези хора ако останат без работа ще са в тежест на държава.

„Ние сме полезни на държавата, когато работим. Искаме да работим в нормални условия и да имаме държава, която да стимулира малките и средни предприятия", заяви Николов.

Той съобщи, че протестиращите ще внесат петиция в НС със 17 300 подписа в защита на исканията си. Подобни протести текат в 19 града в страната, каза Николов и заяви, че това е само началото.

Ако Политиката в лицето на Симеон Дянков, който носи цялата отговорност за излизане от кризата, не бъде променена, протестиращите заплашиха, че ще продължат с ефективни действия. Те заявиха, че без промяна в данъчната политика бизнесът няма как да започне да работи нормално и да създава работни места.

С тълкувателно становище на Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите, изразено в Указание с изх. № 24-00-7 от 25.02.2010 год., се предвижда дължимост за внасяне на осигурителни вноски за управителите на търговски дружества върху недоговорени и несъществуващи възнаграждения. Разширителното тълкувание на тази правна норма (чл.6, ал 3 от КСО) в Указанието, постави стотици хиляди коректни осигурители в ролята на закононарушители. Указанието е публикувано на Интернет страницата на НАП на 26 февруари 2010 година - последният работен ден на месец февруари, когато е и срока за деклариране и внасяне на осигурителните вноски за месец януари 2010 год.