Подсъдимият по делото „САПАРД" Иван Иванов вече се е върнал в страната и процесът срещу него продължава нормално. На днешното заседание на Софийския апелативен съд Иванов се появи лично, придружен от новия си адвокат Тервел Георгиев.

Съдът обаче не уважи молбата му да бъде освободен резервният защитник, който досега представляваше интересите на подсъдимия. Мотивът за това е, че Иванов вече веднъж е напуснал известните по делото адреси, на които може да се призовава, и е заминал извън страната, без да уведоми съда за стореното. Междувременно процесът срещу него вървеше задочно. Тъй като няма гаранция, че това няма да се повтори, съдът настоя служебният юрист да остане към делото.

В хода на днешното заседание апелативните съдии приеха и съдебно-икономическа експертиза, по която са ползвани единствено писмени източници от Агенция „Митници". За момента и двете страни нямат други доказателствени искания, но делото  бе отложено за предвидената предварително дата 8 октомври поради необходимостта от разпити на свидетели, както и от повторни разпити на вече свидетелствали.

Припомняме, че по аферата „САПАРД" подсъдими са Марио Николов, съпругата му Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов и Людмил Стойков, които са обвинени в източване на 7,5 милиона евро, в прането на същата сума и ръководене и участие в организирана престъпна група.

Делото за втори път се гледа пред САС, след като преди време  апелативният съд оправда всички подсъдими. По искане на прокуратурата, през март тази година Върховният касационен съд възобнови делото и го върна на втора инстанция.