Проруските сепаратисти в Източна Украйна са изтеглили ракетни установки на локация 70 километра от фронтовата линия, което е първото потвърждение за изпълнение на постигнатото по-рано този месец примирие в Минск, предаде АП.

Журналисти на АП са последвали тази сутрин четири камиона с оръжейна система „Град" от окупирания от сепаратистите град Донецк до фабрика за цимент в село до руската граница.

Изтеглянето на тежкото оръжие трябваше да започне на 15 февруари според сключените в Минск договорености между лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна.

През последните дни почти не са регистрирани сблъсъци и дори Киев вчера обяви, че два поредни дни няма жертви от украинска страна. Армията на Украйна започна вчера да изтегля артилерията от фронта. Но по-късно днес Киев съобщи, че за последните 24 часа са загинали трима украински войници.

Междувременно президентът на страната Петро Порошенко предупреди, че „военната заплаха от изток" ще остане дори и при спазване на примирието.

Дори и при най-оптимистичния сценарий...за съжаление военната заплаха от изток ще остане, каза той по време на реч пред Националния военен университет, имайки предвид Русия.

Днес в Берлин германският външен министър Франк-Валтер Щйанмайер обяви, че ще отнеме десетилетия за постигане на пълно помирение в Източна Украйна.

Може да мине поколение преди да се постигне политическо решение, но ако видите по света и си представите случващото се в Сирия, Либия и Ирак, мисля, че само конфликтът в Украйна е податлив на разрешаване, изтъкна той.

Германският министър определи решението на Киев да изтегли артилерията от фронта като „добра новина", но не и пробив.