64% от хранителните стоки, които се продават у нас, са вносни.

84% от месото и 78% от плодовете и зеленчуците, които купуваме, не са български.

Данните на Българската стопанска камара съобщи председателят на Съюз "Произведено в България" Лукан Луканов по време на дискусия "Вкуси България", посветена на проблемите на българската хранителна индустрия.

Луканов уточни, че данните са от преди няколко години, а днес ситуацията на родното производство и пласирането му по търговската мрежа са още по-трагични.

Според експертите държавата трябва да намери начин, подобно на останалите европейски държави, без да нарушава еврорегламентите, да създаде условия за протекция и стимулиране на българското производство.

Сред предложените мерките е активизацията на българските митници, които да контролират вноса от трети страни. Също така според представители от бранша редно е Агенцията по храните да проверява не само българските производствени предприятия, а  да влезе и в търговската мрежа и да контролира качеството на вносните стоки.

В отговор министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че се създава Консултативен съвет по храните, в които ще бъдат поканени представители на министерствата на икономиката, на финансите и на здравеопазването. Целта е обединяване на експертизата за създаване на изцяло нов Закон за храните.

Според представители на браншови организации, това е крайно необходимо, защото в България в момента се внася месо, което не може да се продаде на никой друг европейски пазар.

Министърът заяви, че вече са направени промени в защита на българските производители в три наредби, които са подадени за нотификация в Европейската комисия. С една от промените ще бъде осигурен директен достъп на производителите до пазара при по-облекчени условия.

Потребителите ще могат да купуват направо от производителя в малки количества. Втората изменена Наредба касае зареждането на детските заведения и училищата с храни, които ще бъдат доставени от производител от съответния регион, а ако няма такъв - от съседен. По този начин децата и подрастващите ще консумират качествен български продукт, който е гарантирано свеж. „Това ще бъде и подкрепа за българския производител", посочи Танева.

Нейните очаквания са за увеличаване на производствата, традиционни за България - зеленчукопроизводство и трайни насаждения. Възстановяването на производства, които са загубени при раздържавяването не може да бъде краткотраен процес, според Десислава Танева.