Туроператори, специализирани в предлагането на услуги в сферата на културния, екологичния и природопознавателния туризъм, изпратиха писмо до премиера, министрите на екологията, земеделието и регионалното развитие и икономиката, както и до Държавната агенция по туризъм, в което изразяват категорична подкрепа за екологичната мрежа "Натура 2000", предаде БНР.

Според туроператорите предложените места от "Натура 2000" са от изключително значение за опазване на българската природа и биологично разнообразие.

Това национално богатство ежегодно привлича стотици хиляди туристи, което го е превърнало в сериозен източник на приходи за икономиката.

В писмото пише още, че на много места, като Сакар, вътрешните части на Странджа, по-голямата част от Родопите, Стара планина и други екотуризмът е основен източник на доходи за местното население.

Писмото е подписано от представители на българските асоциации за алтернативен и за селски екотуризъм и от 18 туроператорски фирми.

В същото време от инициативния комитет на протестиращите срещу проекта "Натура 2000" в Разлог съобщиха, че временно преустановят протестните си действия срещу "Натура 2000", които се изразяваха в блокада на пътя Симитли - Гоце Делчев.

От комитета заявиха, че са обнадеждени от срещите си през последните дни с народни представители от района, пред които са представили своите опасения и тревоги.

За 24 януари е насрочена нова среща в Народното събрание с депутатите от Благоевградския избирателен район.