Бих искал да ви споделя, че когато се събудих тази сутрин, не очаквах, че днешният ден ще е толкова хубав.

Това сподели председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу веднага след като от Нобеловия комитет обявиха, че Европейският съюз печели Нобеловата награда за мир за 2012 година.

Беше изключително вълнуващо да разбера, че Нобеловата награда за мир се присъжда на Европейския съюз", изтъкна Барозу и добави: „За Европейския съюз е голяма чест да получи Нобеловата награда за мир за 2012 г. от Комитета за Нобеловата награда за мир".

По думите му „действително получаването на тази Нобелова награда за мир е голяма чест за 500-те милиона граждани на Европа, за всички държави членки и всички европейски институции".

Това е основателно признание за един уникален проект, който работи за благополучието на своите граждани, както и за благополучието на света", изтъкна той.

Според него днешната награда показва, че „в тези трудни времена Европейският съюз продължава да вдъхновява държави и народи по целия свят и че международната общност се нуждае от силен Европейски съюз".

Той смята, че този жест от комитета и международната общност „отправят много важно послание към Европа - Европейският съюз е голяма ценност, за която трябва да се грижим в името на европейците и в името на целия цвят".

По-рано от Нобеловия комитет обявиха, че носител на Нобеловата награда за мир за 2012 година е Европейският съюз. Мотивите за тяхното решение е, че съюзът и неговите предшественици в продължение на повече от шест десетилетия допринасят за развитието на мира и помирението, демокрацията и човешките права в Европа.