Кипър няма никакви намерения да се отказва от единната европейска валута - еврото, заяви президентът на страната, цитиран от Би Би Си.
„По никакъв начин няма да експериментираме с бъдещето на нашата страна", каза Никос Анастасиадис.

По-рано външният министър на страната Йоанис Касулидис заяви, че ограниченията за теглене на пари в брой, паричните преводи и движението на пари във и от Кипър може да траят един месец.

По думите му контролът върху движението на капитали ще бъде вдиган постепенно, което изглежда противоречи на предишните оценки, според които рестрикциите ще приключат за дни.

Министърът на външните работи направи това съобщение в края на първия ден, в който отвориха банките, след като бяха затворени почти 2 седмици с решение на правителството.

Кредитните институции работят с клиенти между 12.00 и 18.00 ч. Вложителите могат да теглят не повече от 300 евро на ден. Допускат се плащания и трансфери извън Кипър чрез дебитни или кредитни карти до 5000 евро на човек месечно. Сделките в размер на 5 000-200 000 евро ще бъдат преглеждани от специално създадена комисия, а тези над 200 000 евро - се нуждаят от индивидуално одобрение.

Припомняме, строгият контрол върху капиталите в кипърските банки бе въведен, след като страната договори с ЕС и МВФ за 10 млрд. евро спасителен заем.

От своя страна президентът похвали кипърците, които мирно се наредиха на опашка за теглене на пари в брой. Никос Анастасиадис приветства "зрелостта и отговорността" на страната в деня, когато хората са изправени пред дълго чакане за достъп до парите си.

Правителството назначи трима бивши съдии от Върховния съд да разследват възможна престъпна дейност в условията на криза.

Банковите клонове се зареждат с пари в брой през нощта и се охраняват от полиция. В някои банки вчера се образуваха големи опашки, но като цяло обстановката е спокойна.