При позицията си за ситуацията в Сирия България трябва да изхожда от своите интереси, да отчита възможни заплахи. Това становище изрази професор Динко Динков от УНСС.

България трябва да подходи интелигентно, категоричен е той. България трябва грамотно, просветено да се впише в без съмнение сложната игра, която вече е започнала по повод на Сирия, смята Динков.

Тази криза има глобални измерения, тя има своите геополитически и стратегически, икономически, политически и какви ли не характеристики, убеден е професорът. Според него и Русия, и САЩ се опитват да намерят допирни точки за изхода от кризата в Сирия.

Динко Динков обясни, че Сирия е стратегически важна за Русия. Сирия е единственият подстъп за Русия към Средиземно море, това е стратегически важно, Русия сигурно добре си оценява интересите и си ги преследва, коментира още Динко Динков.

Според него специфичното при кризата в Сирия е, че тя събира в себе си характеристики на голяма част от близкоизточните конфликти.
Очевидно сирийската криза е един етап на отношенията към Иран, към иранската ядрена програма и т.н., смята професор Динков.

Според него трябва да сме готови за евентуални военни действия в Сирия. Трябва да си даваме сметка за всички евентуални заплахи, които съществуват и нови, които сигурно ще се появят в евентуалното развитие на такава криза и прерастването й в широк военен конфликт, коментира още професор Динко Динков.

По думите му ние все по-отчетливо трябва да осъзнаем възможността си да влияем на вземането на решения в НАТО, а не да страдаме от синдрома на „по-големия брат". Той не изключва в кризата в Сирия Русия и САЩ да се окажат на една страна, както се е случвало и при други конфликти в региона.