Синдикатите смятат да атакуват пред Върховния административен съд (ВАС) данъка върху лихвите от спестяванията, ако той бъде въведен. Това заяви по БНР лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев.

По думите това решение е било взето без диалог, а според тристранния диалог се предвижда всички бъдещи решения на правителството да се обсъждат със синдикатите.

Ако това не бъде направено, съответното решение може да се атакува пред административния съд.

"Националният съвет за тристранно сътрудничество, където се гледа бюджетът, участниците в него го получиха няколко дни преди това. В моя екземпляр нямаше нищо за облагане на лихвите по депозитите. На следващия ден за голяма наша изненада се лансира великата идея да се обложат лихвите върху депозитите. Самият подход говори прекалено много. Това е много смущаващо. По въпроса с лихвите не е имало консултации", каза Тренчев.

Припомняме, в средата на седмицата правителството прие проекта за Бюджет 2013, повиши минималната работна заплата от 290 на 310 лв. и реши вече да бъдат облагани доходите от лихви, влогове и депозити.

По повод проектобюджета Тренчев изтъкна, че управляващите отчаяно търсят пари.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че бюджетът за следващата година има много малко политики в себе си. Предвидени са повече разходи. Той изтъкна, че от КНСБ имат няколко предложения и идеи, с които могат да бъдат събрани допълнителни приходи.

Ние предложихме четири източника за приходи, един от които е въвеждане на данъчно дознание на НАП. Това е една от мерките, която може да донесе около 180 млн. лева повече в бюджета. Освен това ограничаване на разплащането в брой до 5000 лв. това ще доведе до допълнителни 40 млн. лева. Третата мярка е, разплащанията на работниците да станат изцяло по банков път. Над 250 млн. лева може да донесе криминализирането на укриването на осигурителни вноски, обясни Димитров.

Според него има много резерви, който могат да се използват за осигуряване на средствата за повишаването на пенсиите и заплатите. Димитров предупреди, че синдикатите са готови да организират протести, ако не се намерят 112 млн. лева, за вдигане на заплатите на учителите.