От заявените от България 300 млн. евро от европейския фонд „Солидарност", страната ни ще получи 6 на сто или близо 10,5 млн. евро. Това съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на съвместна пресконференция с министъра на спорта Красен Кралев и кмета на града Иван Портних.

„Първи и основен приоритет ни е създаването на специално звено в МРРБ и това трябва да стане до 20 декември", каза Павлова.

Целта на фонд „Солидарност" е да подкрепи всички общини, които пострадаха от природните бедствия тази година.

„Предстои да бъдат разработени правила за работа на фонда и звеното да бъде одобрено от Европейския парламент. Успоредно с изчакването на одобрението на фонда ще работим с общините по приоритизирането и прецизирането на проектите", увери регионалният министър.

Между подадените проекти за Варна са двата отводнителни канала в Аспарухово, където имаше и човешки жертви. „Хората, които живеят там имат нужда от нашата подкрепа", каза още Павлова.

32 млрд. лв. са средствата, които България може да получи до 2020 г. по новите оперативни програми в програмния период 2014 - 2020.

Като част от основните приоритети и като регион, към който имаме основни ангажименти, които ще изпълним, безспорно е изграждането на автомагистрала „Хемус", заяви министърът.

По-рано двамата министри откриха в село Тополи първият от седемте Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, в който ще бъдат настанени 12 деца.

Общата стойност на проекта за 7-те Центрове за настаняване от семеен тип е 4,5 млн. лв. и включва разходи за ново строителство, обзавеждане и оборудване. Община Варна е предоставила и 514 624.30 лв. за допълнителни строителни работи.

Капацитетът на всеки един от Центровете е 12 места плюс 2 места за кризисно настаняване или общо 98 места.

Павлова обящи, че по аналогия на деинституционализацията на деца, ще започне изграждането на центрове от семеен тип и за възрастни.