Израел отхвърлиха информацията, че планират да атакува ядрените съоръжения на Иран.

Това заяви министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ние не искаме война. Ние не сме вземали каквито и да било решения за започване на военна операция срещи Иран досега", каза Барак.

Войната не е пикник. Ние искаме пикник, но не искаме война", обясни военният министър.

Ние сме вероятно последната възможност за координиране на международни санкции, които да принудят Иран да спре", подчерта той.

Барак призова за спиране вноса на ирански петрол и износа на рафинирани нефтопродукти.

По думите му тези стъпки „трябва да бъдат координирани със САЩ, Европа, Индия, Китай и Русия. Не мисля, че е възможно да се формира такава коалиция".

От Москва приканиха за прилагане на процес стъпка по стъпка, защото този процес ще провокира Техеран да сътрудничи с международната общност, отколкото налагане на тежки санкции.

На днешната конференция в Германия президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви че „милитаристичната реторика, която използват Израел и другите държави срещу Иран и други страни от Близкия Изток, е много опасна".

Много страни като Русия, САЩ, Германия и Франция се противопоставят на военна интервенция срещу Иран, тъй като може да причини „непоправими щети". Проблемът според тях трябва да се реши с дипломатически средства.

Очаква се в сряда МААЕ да публикува доклад за иранската ядрена програма. Някои хора смятат, че докладът ще предостави „неопровержими доказателства", които показват, че Иран има всичко необходимо за направата на ядрена бойна глава.