Светия синод излезе със специално обръщение, в което призовава всички кръстени православни християни в България да се регистрират в националното преброяване като религиозни.

Поводът за позицията на църквата са въпросите 12 и 13 от анкетната карта на Националния статистически институт, които се отнасят до религиозните възгледи и вероизповеданията на гражданите.

Отговорите не са задължителни.

Затова от църквата смятат, че православните трябва да отговорят на питанията като посочат, че са религиозни, а вероизповеданието „Източноправославно".

Св. Синод счита, че макар и незадължителни, отговорите на въпроси 12 и 13 са много важни за отстояването на националната, религиозната и културната идентичност на българската нация. Нещо повече, да потвърдим, че сме религиозни, да изповядаме че сме православни християни означава открито и смело да засвидетелстваме вярата си в нашия Господ Иисус Христос, което е наше върховно задължение и спасително дело, се казва в становището на институцията.

От там се обръщат към християните с призива:

Скъпи в Господа братя и сестри,

Нека помним благото обещание  на Спасителя: „Всеки, който Мене признае пред човеците, ще призная и Аз него пред Моя Отец Небесен, а който се отрече от Мене пред човеците, и Аз ще се отрека от него пред Моя Отец Небесен" (Мат. 10:32-33).

Затова, да бъдем ревностни носители и изразители на светото Православие в съвременния свят като изповядаме вярата си в Богочовека Христос, следвайки светлия пример на нашите достойни предци. Амин!