България е на пето място в Европейския съюз по качество на водите за къпане в откритите водни площи.
Това сочи обобщеният доклад на Европейската комисия за качеството на водите в ЕС през 2009 г., представен на пресконференция в Министерството на здравеопазването на тема: „Контролът върху качеството на водите за къпане в откритите водни площи, съгласно изискванията на ЕС".

Според доклада по качество на водите за къпане преди България са само Гърция, Кипър, Франция и Малта. Българската страна се нарежда преди страни като Италия и Испания.

За сравнение, в обобщените данни за Черноморския район е посочено, че само 4 зони с води за къпане в Румъния (8,2%) съответстват на по-строгите изисквания, в сравнение с 91% съответствия на зоните за къпане в България, разположени на Черноморското крайбрежие.

Процентът на съответствие на водите за къпане в откритите водни площи - морета, реки, езера в България е 90,3% според по-строгите препоръчителни изисквания на европейското законодателство.

По отношение на водите за къпане, разположени във вътрешността (на сушата) само България и Словения имат 100% съответствие на тези води със задължителните изисквания.

България участва в мониторинг за контрол на качеството на водите за къпане от три години. Общо зоните за къпане в България са 93, като 89 от тях са по Черноморското крайбрежие, а останалите 4 са във вътрешността на страната.