Членовете на втория кабинет "Борисов-2" дадоха мандат на военни министър Николай Ненчев за ремонт на двигатели за изтребителите ни МиГ 29 в Полша.

Това стана по време на закрито заседание на Министерския съвет на 7 октомври, министърът на отбраната Николай Ненчев внесе за разглеждане и одобрение проект на междуправителствено споразумение за логистична подкрепа на изтребители МиГ-29 в Република Полша. След ратификацията, документът трябва да бъде одобрен и от парламента.

Според съобщението на МО това е бил единствения вариант за действие. "Предложеното споразумение има за цел да осигури летателната годност на изтребителите МиГ-29 като предвижда договорености за ремонт на шест двигателя, както и временно ползване на 2 полски двигателя за период от две години", гласи прессъобщение на Министерството на отбраната.

"Договорената цена за ползване е 1 023 000 евро на двигател като транспортните разходи са за сметка на полската страна. Първите два полски двигателя,  ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане на споразумението", се казва в прессъобщението от Министерския съвет, от където твърдят, че двата двигателя, които поляците ще ни дадат първоначално да сложим на нашите самолети, щели да бъдат безплатни.

В документа се уточняват и детайли като начина за решаване на спорове между двете страни и гаранцията за качество на ремонта, зад който застава полската държава.

Макар че от години българските военни специалисти са препитвани какъв да бъде новият многоцелеви изтребител за нашата бойна авиация, както е пределно ясно и кога изтича ресурса на изтребителите МиГ 29 от МС уточняват, че подготовката за това споразумение е започнала през февруари 2015 г.

Това е станало след посещението на българска делегация, водена от министър Ненчев в Република Полша. "Когато за първи път бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на военно-техническото сътрудничество между двете страни-членки на НАТО.

В хода на преговорите с полската страна бяха изготвени и съгласувани Споразумение за сътрудничество във военната област между Република България и Република Полша и Писмо за намерение между министъра на националната отбрана на Полша и министъра на отбраната на България за военно-техническо сътрудничество.

Документите бяха подписани на 28 август 2015 г. по време на официалната визита на вицепремиера и министър на националната отбрана на Република Полша Томаш Шемоняк в България.

В продължение на няколко месеца беше подготвен проект на междуправителствено споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29. В началото на октомври българска работна група посети Република Полша за финализиране на клаузите на  междуправителственото споразумение", твърдят от МО.

От Министерския съвет информираха, че по време на днешната правитествена среща командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев е представил на министър-председателя Бойко Борисов финансови разчети за стабилизирането на бойната авиация и визия за развитието й. Срещата бе договорена през миналата седмица, когато ген. Радев подаде, а по-късно оттегли оставката си.