Иранският президент Хасан Рохани предупреди, че комисионерите, които са заобикаляли санкциите, ще трябва да мислят за друга работа, след като потенциално окончателното споразумение за иранската ядрена програма ще донесе промени в икономиката на Иран, отбелязва „Франс прес".

Коментарите на Рохани, направени на церемония в Техеран в навечерието на Деня на труда в петък, сигнализират за намерението на иранския президент да се справи с черния пазар, който процъфтява в Иран след като официалните търговски пътища бяха орязани.

Въпреки че санкциите сринаха икономиката в рецесия и засегнаха по-голямата част от населението, някои иранци са натрупали богатства от контрабанда на чуждестранни стоки от Турция, Ирак и страните от Персийския залив.

„Тези, които заобикаляха санкциите, сега трябва да мислят за друга работа", подчерта Рохани и добави: „С окончателното споразумение, което, ако другата страна има сериозна решимост, ще бъде възможно през следващите месеци, производството и икономическата ситуация ще бъдат много по-добре".

Иран и Шесторката започнаха изготвянето на окончателното споразумение по иранската ядрена програма, което трябва да бъде сключено до края на юни.

Споразумението има за цел да гарантира изцяло мирния характер на ядрените дейности на Иран в замяна на премахването на международните санкции, наложени през 2006 г.