Камарата на представителите на САЩ прие резолюция, осъждаща нарушaването на украинския суверенитет от страна на Русия и призовава за налагане на санкции на Москва, отбелязва ДПА.

Тази резолюция е важна част от по-големи усилия да се помогне на Украйна и да се наложи реалната цена на Русия", каза конгресменът Ед Ройс, републиканец от Калифорния и председател на Комисията по външни отношения към долната камара на американския законодателен орган.

Ройс нарече резолюцията, която сега трябва да мине през Сената, „много важна декларация за подкрепа на украинския народ по време на тази криза".

Документът призовава всички руски военни сили на Кримския полуостров, с изключение на тези, които действат според споразумението от 1997 година между Киев и Москва, да напуснат територията; разполагане на независими наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Крим и други райони на Украйна; замразяване на сътрудничеството между НАТО и Русия, военното сътрудничество на ЕС с Русия и Бойкот на Г8 в Сочи.

Русия обеща пропорционални мерки.