Държавата дължи 70 милиона лева на лекарите. Това заяви д-р Ивайло Попов, заместник-председател на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, цитиран от Pro.bg.

Той коментира готвените протестни действия заради неполучените от НЗОК пари за ноември 2009 г.

Припомняме, семейните лекари обявиха, че ще спрат работа, а при преглед ще се наложи пациентите да заплащат изцяло медицинските дейности.

Димитров посочи, че над 15 хиляди души ще останат без заплати. Той подчерта, че парите не са само за заплати, а и за консумативи, наеми и други необходими за дейността на джипитата дейности.

Протестът на общопрактикуващите лекари ще накаже обикновените хора, а нашите пациенти си внасят съвестно здравните осигуровки и не трябва да бъдат наказвани, заяви Димитров.

Имаме правото да си поискаме парите със законова лихва към тях, категоричен е той.

Искрено се надявам здравната каса да плати, защото това се превръща в рецидив - през декември се получиха сумите за октомври. За първи път в цялата история на касата има забавени плащания, посочи още Димитров.

Това се повтаря този месец и е много показателно, изтъкна заместник-председателят на НСОПЛБ. Димитров изказа притеснение забавянето на плащанията да не се превърне в практика.

Той обясни нуждата от редовни плащания с поддръжката на лекарските практики.

НАП казва, че парите са събрани. Тогава кой не си е свършил работата и не превежда парите? Кой ги задържа?, попита лекарят и изрази надежда за бързо и дипломатично на проблема, тъй като той е общ.

Припомняме ви, че по-късно днес министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с директори на болници и Спешни центрове в страната.