Масови проверки започнаха служители на НАП по бензиностанции и газстанции, за да установят дали обектите са свързани с информационните масиви на данъчните. Припомняме, до вчера бе срокът, в който трябваше касовите апарати да се свържат директно със системата на НАП.

Газстанция и бензиностанция „Симона" на кръстовището на бул. „Тодор Каблешков" и ул. „Костенски водопад" не е изпълнила задължителното изискване. Собствениците ще бъдат санкционирани с глоба до 10 хил. лв., а обектът бе запечатан докато не бъде изпълнено изискването на НАП.

Бойко Борисов обяви край на контрабандата с горива.
                                    Още...

За няколко часа проверката установи в цялата страна 40 обекта, които са затворени и на които предстои налагането на такава санкция. Близо 2900 бензиностанции на територията на България вече са изпълнили изискванията на НАП от общо 3100 обекта, съобщи Росен Бъчваров.

Общо 400 данъчни проверки стартираха днес в обектите за търговия с течни горива. По информация от НАП тези 3000 бензиностанции в България отчитат месечно около 400 млн. лв. оборот от продажба на течни горива.

Служители от затворената бензиностанция „Симона" се опитаха да обяснят пред данъчните, че имат всички необходими документи, но щели да ги предоставят малко по-късно през деня. Въпреки това обаче проверяващите запечатаха обекта.

Друга проверена от данъчните бензиностанция бе намира на кръстовището на бул. „Възкресение" и бул. „Константин Величков" и е от веригата „Лукойл". Там обаче инспекторите констатираха, че няма нередности и обектът е свързан със системата на НАП.

„В близките 3-4 дни ще проверим всяка една бензиностанция в България, без значение дали е малка или голяма и всяка една от тях, която не е изпълнила изискванията ще бъде запечатана, глобена и няма да има възможност да работи докато не изгради тази връзка, която законът изисква", обясни Росен Бъчваров.

Той посочи, че освен продажбата на бензин, газ и други горива, се проверява цялата търговска дейност, включително търговията с храни, напитки и други продукти. От НАП вече имат данни, че в някои бензиностанции се използват специални дистанционни устройства, който прекъсват връзката между бензиноколонката и касовия апарат.

Винаги е било задължително в момента, в който вдигнете пистолета за зареждане, автоматично да се осъществи връзка между бензиноколонката и касовия апарат", обясни Бъчваров и допълни, че служителите на агенцията са получили информация за такива устройства, които понякога са скрити във фенерчета или дистанционни управления.

При прекъсване на връзката продаденото гориво не се отчита на касовия апарат. В такива случаи освен санкцията от 10 хил. лв. ще бъде налагана и паралелна санкция за неизпълнението на наредбата за отчитане на продажбата в търговските обекти.

Стандартната проверка, която НАП извършва включва и проверка за натрупаните обороти, отчитането на оборотите и това дали лицата работят на трудови правоотношения и дали се осигуряват на пълна работна заплата. Проверката винаги е комплексна, посочиха данъчните инспектори.

Стана ясно, че големите вериги са изградили тази свързаност още през месец декември. До края на септември 2011 г. всички регистрирани по ДДС компании в България също трябва да изградят тази свързаност с НАП, а до края на март 2012 всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП.

Електронната система има няколко основни функции, обясни Росен Бъчваров. „Първата е, че по напълно автоматичен начин, без знанието на собственика на бензиностанциите, системата подава периодично информация за натрупания оборот по групи - бензин, дизел, вафли, бонбони, кафе и други".

Втората основна функция е, че тя позволява свободен достъп на инспекторите от НАП във всеки един момент до всеки един касов апарат, т.е дистанционно чрез лаптоп инспекторът от НАП може да поиска системата да му рапортува през 5, 2 минути или друг интервал от време и да дава информация за натрупания оборот.

Възможно е инспекторът дистанционно да поиска от касовия апарат да покаже сумата на оборота, който се е натрупал до момента. „Това е особено полезно при едно от най-често срещаните нарушения - когато в касата има натрупан оборот от 3 хил. лв., а касовият апарат е отчел 500 лв. Това е укриване на оборот", коментира Росен Бъчваров.

Той допълни, че по този начин с лаптоп данъчните могат да изискат оборота по компютърен път и да видят, че отчетеният на касовия апарат оборот е например 1500 лв. „Веднага можем да направим инвентаризация и да видим, че в касата в обекта има 3 хил. лв., което автоматично води до налагане на санкция", категоричен е Бъчваров.

Третото основно преимущество е, че системата позволява извършването на т.нар. автоматичен анализ на риска. При задаване на едни средни параметри за среднодневния оборот на една бензиностанция се задава алгоритъм, който кара компютъра да следи отклонения от него.
В момента, в който една бензиностанция няколко дни подред отчита необосновано високи или ниски обороти, това е ясен знак за инспекторите да изпратят веднага физически контрол. „Това значително ще дисциплинира търговията в сектора горива", убедени са от НАП.

„Възможно е да се предприемат и други законодателни промени", посочи Бъчваров. Той подчерта, че самият механизъм на изпращане на данните е 100% гарантиран от неправомерна намеса и евентуални хакерски атаки. Информацията е криптирана и се предава по защитен канал. „Няма никакъв повод за притеснение от страна на собствениците на бензиностанции, че чувствителна финансова информация може да попадне у някой, който няма право на достъп до нея", увери Росен Бъчваров.

Всяка свързана със системата на НАП бензиностанция издава касови бележки, в чиито долен ляв ъгъл има надпис BG, който е вписан в контурите на картата на България. Понякога има и баркод до този символ. Няма пречка, всеки гражданин, който не намери такъв символ на касовата си бележка, да сигнализира за това нарушение в НАП на телефон 070018700, за да бъде санкциониран съответния търговец.