Еврокомисията потвърди възобновяването на работата на мисията на кредиторите от „Тройката" в Гърция през следващата седмица, съобщи представител от пресслужбата на комисията.

Да, ние на това се надяваме, подчерта той.

Припомняме, по-рано беше съобщено, че мисията трябва да се върне в Гърция в началото на следващата седмица, за да завърши оценката си за ситуацията в икономиката на страната. в момента правителството в Атина води преговори за получаването на поредния транш в размер на 8 милиарда евро. в противен случай страната е застрашена от фалит.

„Тройката" напусна Атина в началото на месец септември. Тогава от комисията поясниха, че евроинспекторите ще се върнат, когато Гърция изпълни икономическата програма, одобрена от кредиторите в средата на миналата година при предоставянето на пакета за външна помощ в размер на 110 милиарда евро. За изпълнението на тази програма страната беше принудена да въведе драконови мерки за икономии, което предизвика бурното недоволство на гръцките граждани. Това доведе и до масови протестни акции в цялата страна.