След близо два часа дискусия в социалното ведомство приключи първият тур от започналите днес редовни вторнишки срещи на вицепремиера Ивайло Калфин с представители на партиите, бизнеса и синдикатите за пенсионната реформа.

Почти по нито един въпрос няма единодушие. Дебатът се води от 15 години между работодатели и синдикати, обобщи след края на обсъжданията социалният министър Калфин.

Той застана твърдо зад идеята си да има плавно покачване на вноските за пенсионно осигуряване, макар по-рано днес финансовият му колега Владислав Горанов да обяви, че според него още не е дошъл моментът за това.

Предложих увеличение за 12 години напред с общо 4,5 % ръст на вноската, 3,5% за пенсии, които се вдигат с по 0,5% през година и с по 0,2% през година за фонд "Безработица" - тоест за това общо 1%, обясни министърът.

За работодател, който осигурява работник на 1000 лева, ще значи през следващата година, ако влезе тази схема, месечно да внася по 3 лева повече на работник, а той пък да внесе 2 лева. Това би освободило годишно, след като влезе в сила до 2027 година, разход от около 200 милиона годишно, а тогава да се натрупа 1 милиард лева в НОИ, пресметна пред медиите Калфин.

В момента от 2017 г. се предвижда увеличаване на вноските в частните пенсионни фондове, предвидено е в настоящото законодателство. На тях ще се върнем като мине дискусията как те ще работят. Общото разбиране беше, че няма да сменяме общата архитектура на сегашната пенсионна система, разясни още министърът.

Работодателите категорично не са се съгласили с каквото и да било увеличаване на вноските, с различни аргументи. Според тях разходите им за труд са достатъчно натоварени и не могат да поемат повече.
Синдикатите са на обратната позиция, а депутатите са били със смесени чувства, стана ясно от думите на социалния министър.

Няма да решаваме въпрос по въпрос, ще потърсим съгласие по всички елементи на реформата, остана категоричен той на позицията си. Според Калфин трябва да се търси някакво минимално повишаване на вноските за пенсии, като логиката е да се освободи огромната субсидираност на НОИ от държавния бюджет и да му се даде възможност за по-голяма самостоятелност.

Коментирана е била и темата за максималния осигурителен доход, който сега е доста по-малко от минималната работна заплата. Това е параметър, който не е пряко свързан по закон с нея, но трябва да се отича, но от него зависи формално таванът на пенсиите. Общото мнение е, че трябва да се движи приемливо нагоре, но да не затруднява всички, уточни министърът. Оказа се, че работодателите са предложили максималният осигурителен доход да се свърже със средния осигурителен доход. Има различни варианти и ще продължим да го обсъждаме, увери Калфин.

По отношение на достъпа до пенсии Калфин обяви, че се запазват параметрите, а именно - 65 години за пенсиониране и за мъжете, и за жените от трета категория труд. Цел ще бъде и създаване на условия за пенсиониране на втора категория 3 години преди трета и на първа категория 8 години по-рано.

Стъпките за увеличаване на стажа и възрастта трябва да са минимално ниски, смята министърът, като по негова преценка е нормално до 2029 г. мъжете от трета категория труд да се пенсионират на 65 години. За жените това нещо трябва да отнеме по-дълъг период, тъй като имат 52 месеца за наваксване - възможно е до 2037 година и те да достигнат тези 65 години. За 1-ва и 2-ра категория труд се запазва точковата система, увеличаването на възрастта там е донякъде компенсирано, разясни Калфин.

Стана ясно, че някои работодатели са настоявали за много по-стръмна скала на увеличаване на пенсионната възраст, както и някои политически сили. Нито една партия не е казала, че сегашните стаж и възраст са трайни. Важно е това поколение, което ще се пенсионира след 10-15 години, да не се товари много, защото имаше вече няколко промени, припомни отново мнението си Калфин.

Вицепремиерът по социалните въпроси се ангажира срещите в този формат да продължат и през идните вторници, докато всички въпроси по пенсионната система не се изчистят.
Той увери, че занапред ще се обсъждат и други теми, на които ще присъстват още заинтересовани страни - ще се дискутират възможностите за пренасочване на спестявания между пенсионните фондове, съдбата на ТЕЛК-овете, както и въвеждането на пенсионна възраст за служителите в МВР, МО, ДАНС, пожарната и т.н.