Президентът на Русия Владимир Путин е изпратил писмо до европейските лидери във връзка с проблема с дълга на Украйна към Русия за доставен газ, като подтекстът е, че Русия може да прекрати доставките на газ освен за Украйна, така също и за цяла Европа.

Путин е изразил крайното си безпокойство от ситуацията и е предложил да бъдат предприети извънредни мерки за урегулиране на проблема. Това съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Писмото е адресирано до страните от Източна и Западна Европа, а също и до ръководните органи на ЕС в Брюксел. В него Путин предлага "да се вземат спешни мерки, защото положението не търпи отлагане".

"Това положение може наистина да има негативни последици за транзита на руски газ през Украйна", казал руският президент.

Вчера руските власти предупредиха Киев относно доставките на руски газ, ако украинските власти откажат да платят повишената с 80% цена и даде последен шанс за намиране на решение преди преминаване към авансово плащане. То може да доведе до спиране на доставките, ако Украйна не плаща.

Близо половината от доставките на руски газ към Европа преминават през украинската газопреносна мрежа.