На прага на изборната кампания  ръководството на БСП е предприело  оздравителни мерки в няколко общински организации с определянето на организационни съвети, съобщиха от „Позитано".

По думите на председателя на партията Михаил Миков, целта е да се подобри единството в партията, особено където има изгубено доверие и то тепърва трябва да се изгражда.
Става дума за три общини -  Пазарджик, Аксаково (област Варна) и община Златарица ( област Велико Търново).

„Това не е санкция, а поемане на отговорност. БСП за разлика от партиите-проекти има свое колективно ръководство. При другите лидерът раздава оценки и правосъдие." - заяви Миков пред проведения пленум на ръководството на партията.

Във връзка със ситуацията в БСП-Видин председателят на социалистите  уточни, че напускащите около 100 членове общинската организация не напускат партията, а се местят в друга организация на левицата, тъй като не са съгласни с водената от местното ръководство политика.

По думите на зам.-председателя на БСП Бойко Великов, във видинската организация протичат тревожни процеси, като още преди две години в НС на БСП е постъпило искане и решение на Областния съвет за сваляне на доверието на Пламен Трифонов, но НС на партията и Контролната комисия не са се произнесли.
„Ние следим процесите, които протичат там и ще вземем решение на предстоящото заседание в края на другата седмица, за да отчетем всички конкретни факти и аргументи", допълни зам.- председателят на социалистите.

До момента НС на БСП е утвърдил кандидат-кметове за 223 общини

„В кампанията преди предстоящите местни избори до момента са проведени общо 263 общински конференции. В резултат на това издигнахме кандидат-кметове за 223 общини, утвърдени с решение на НС на БСП. На днешното заседание бяха утвърдени още 15 кандидати за кметове на общини." - обяви Бойко Великов.

Той допълни, че са утвърдени и трима кандидати за кметове на областни центрове - за Габрово е Лена Енева, за Пазарджик - Стоян Парпулов, а за Хасково - Божидар Драганов.

Великов обобщи, че кметовете, издигнати от БСП за самостоятелно участие, са 75% от общия брой на кандидатите, 15% ще бъдат издигнати от леви коалиции, преди всичко от формата БСП - Лява българия, а 8 кандидати ще бъдат издигнати от инициативни комитети.