„Грийнпийс" публикува видео, което показва операцията на руските спецчасти по задържането на екипажа на кораба Arctic Sunrise в Печорско море през септември.

Корабът и екипажът бяха задържани от руските власти на 19 септември. На видеото се вижда, че екипажът отговаря мирно на въоръжените части и как корабът е влачен до Мурманск.

Преди няколко седмици Русия смекчи обвиненията в пиратство срещу 30-те активисти от „Грийнпийс", които протестираха срещу петролното сондиране в Арктика. Сега те са обвинени в хулиганство и максималната присъда може да бъде 7 години.

Припомняме, преди няколко дни Русия бойкотира арбитражната процедура по делото за кораба "Арктик сънрайз", която беше подета от Холандия пред Международния трибунал по морско право.

Отношенията между двете страни се влошиха, след като Москва арестува 30 активисти на „Грийнпийс" и техния кораб, който е под холандски флаг.

Руските власти арестуваха 30 активисти на организацията и задържаха кораба им Arctic Sunrise след като двама се опитаха да се качат на платформа на „Газпром" в рамките на протест срещу сондирането в Арктика.

Корабът беше задържан в Печорско море.

От „Грийнпийс" обявиха, че руските власти държат 30 активисти, също така, че е имало 18 различни националности на борда на кораба, включително шестима британци, четирима руснаци, двама холандци, двама новозеландци.